top of page
Αναζήτηση

Φυσικοθεραπείες μετά την άσκηση. Πώς να τις αποφύγεις!

  • markanaki
  • 22 Σεπ 2024
  • διαβάστηκε 3 λεπτά


Συμβαίνει συχνά μετά την άσκηση ή την προπόνηση αμέσως ή λίγες ώρες αργότερα να συνειδητοποιούμε πως σε κάποιο μέρος του σώματός μας πονάμε. Τι έχει συμβεί;


Αρχικά είναι πιθανό να νιώθουμε μυϊκούς πόνους και πιάσιμο μετά από ένα πρόγραμμα γυμναστικής για τις επόμενες 12-48 ώρες. Αυτό συνήθως συμβαίνει ύστερα από ένα έντονο, είτε γενικευμένο πρόγραμμα γυμναστικής είτε κάποιας μεμονομένης μυικής ομάδας. Τέτοιου είδους πόνοι δεν είναι τίποτα παραπάνω από μικροτραυματισμούς που συμβαίνουν στις μυϊκές ίνες και για να τους αποφύγετε χρειάζεται πριν την άσκηση ένα σωστό πρόγραμμα διατάσεων, σωστή προθέρμανση, ικανοποιιητιή πρόσληψη νερού κατά την άσκηση, σωστή καθημερινή διατροφή . Για να τους αντιμετωπίσετε εφαρμόστε κρύα ή ζεστά επιθέματα αναλόγως τι σας ανακουφίζει και ήπια μάλαξη. Συνεχίστε την άσκηση και βεβαιωθείτε πως η τεχνική σας είναι σωστή.



Σε πιο σοβαρούς τραυματισμούς που συμβαίνουν κατά την άσκηση :

Θλάσεις και διαστρέμματα. Οι θλάσεις αφορούν τραυματισμούς που συμβαίνουν στους μυς και στους τένοντες ενώ τα διαστρέμματα στους συνδέσμους. Επειδή οι πρώτοι ιστοί έχουν καλύτερη αιμάτωση η αποκατάστασή τους είναι πιο γρήγορη σε σχέση με τους συνδέσμους.

Προσέχουμε τις απότομες κινήσεις και τις ξαφνικές αλλαγές κατεύθυνσης, δίνουμε έμφαση στην σωστή τεχνική. Το φορτίο που επιλέγουμε θέλουμε να μας προκαλεί δυσκολία αλλά όχι δυσφορία!


Τενοντίτιδες. Η υπέρχρηση και οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις ειδικά με φορτίο πολύ μεγαλύτερο από αυτό που ανέχεται ο μυς μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονή του τένοντα. Να θυμάσαι η δυσκολία της άσκησης χρειάζεται να αυξάνεται προοδευτικά και να παρεμβάλλονται διαλείμματα ανάμεσα στα σετ.

Γενικά μην ξεχνάς πως όταν κάνεις γυμναστική χρειάζεται να είσαι σε συνειδητή επαφή με το σώμα σου.

Να έχεις το νου σου στην σωστή ευθυγράμμιση των αρθρώσεων,

να ακούς τις ανάγκες σου για παύσεις,

να εξετάζεις πως αισθάνεσαι με το φορτίο που έχεις επιλέξει.

Να χρησιμοποιείς τον καθρέφτη όχι μόνο για να θαυμάζεις το σώμα σου αλλά και για να βελτιώνεις την τεχνική και τη θέση σου ;-)



Πολλοί τραυματισμοί στους ώμους και στα πόδια συμβαίνουν λόγω μυϊκών ανισσοροπιών. Αυτό σημαίνει πως κάποιοι μυς είναι περισσότερο γυμνασμένοι, σφιχτοί ή ανεπτυγμένοι σε σχέση με άλλους γύρω από την άρθρωση. Η κατάσταση αυτή επηρεάζει την σταθερότητα των αρθρώσεων και την απόδοση σε μία άσκηση. Αν δεν υπάρχει επαρκής σταθερότητα σε μία άρθρωση μπορεί να εμφανιστεί πόνος και προβλήματα στο εύρος της κίνησης. Πολύ συχνά για παράδειγμα δίνεται έμφαση στον τετρακέφαλο και παραμελούνται οι ισχιοκνημιαίοι ή δίνεται έμφαση στο στήθος και τον μείζωνα θωρακικό και παραμελούνται οι άνω οπίσθιοι μύες της πλάτης. Το αποτέλεσμα είναι κακή υποστήριξη κατα την εκτέλεση των ασκήσεων, φτωχή στάση σώματος, πόνος και δυσφορία.


Μην επενδύετε μόνο σε σφιχτά χέρια, δυνατά πόδια και στήθος!


Σε πιο γενικευμένα σχήματα πολύς κόσμος δίνει έμφαση στην εμφάνιση συγκεκριμένων σημείων του σώματος και αμελεί άλλες μυϊκές ομάδες. Το απότέλεσμα είναι έτσι να τραυματίζεται κάποιος σε καθημερινές δραστηριότητες όπως το να σηκώσει μια βαριά σακούλα ενώ έχει πολύ δυνατά χέρια και σφιχτούς κοιλιακούς. Αυτό συμβαίνει γιατί ωστόσο η μέση του παραμένει αδύναμη.


Πόνος κατά μήκος της κνήμης και τραυματισμοί στην περιοχή του πέλματος και των αστραγάλων συμβαίνουν λόγω ακατάλληλων υποδημάτων, σκληρών επιφανειών, αδυναμίας των μυών κάτω από το γόνατο και χαμηλής εξάσκησης σε ασκήσεις ισορροπίας.


Αν υπάρχουν υποκείμενα νοσήματα ή ανατομικές διαφορές οι ασκήσεις χρειάζεται να τροποποιούνται!



Αν ξεκινάς τώρα το ταξίδι σου στην άσκηση φρόντισε για αρχή να είναι κάποιος personal trainer ή κάποιος επαγγελματίας ή και ερασιτέχνης αλλά με καλή γνώση του αντικειμένου κοντά σου μέχρι να βεβαιωθείς πως μπορείς να συνεχίσεις το πρόγραμμα ή την χρήση των οργάνων και μόνη/ος σου.

Επένδυσε στον κατάλληλο εξοπλισμό (παπούτσια, άνετα ρούχα)

Να θυμάσαι πως οι περισσότεροι τραυματισμοί οφείλονται σε

  • λανθασμένη τεχνική,

  • υπέρχρηση,

  • ανεπαρκή προθέρμανση,

  • υπερεκτίμηση της δύναμης,

  • γρήγορη πρόοδο του φορτίου και της έντασης της άσκησης.

  • Μην επενδύεις μόνο στην ενδυνάμωση των μεγάλων μυικών ομάδων και μυών αλλά και των μικρότερων που παρέχουν σταθερότητα στις αρθρώσεις.

  • Επέλεξε διαφορετικό τύπο ασκήσεων και γύμνασε τους μυς σε όλο τους το εύρος από διαφορετικές θέσεις.


Αν χρειάζεσαι συμβουλές μην διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μου!

 
 
 

Comments


  • Instagram

©2020 by Φυσικοθεραπεία κατ' οίκον. Proudly created with Wix.com

bottom of page