Τι να περιμένω από τη φυσικοθεραπεία (1) Μυοσκελετική φυσικοθεραπεία.
- markanaki
- 6 Φεβ 2023
- διαβάστηκε 2 λεπτά

Από τα αρχαία χρόνια ο άνθρωπος παρατήρησε πως φυσικά μέσα όπως το ζεστό, το κρύο, η πίεση, η μάλαξη, παθητικές ή ενεργητικές κινητοποιήσεις μεταξύ άλλων μπορούσαν να επιφέρουν θετικά αποτελέσματα σε διάφορα συμπτώματα όπως πόνους, μειωμένο εύρος κίνησης, πρήξιμο κα. Με τα χρόνια η εμπειρική αυτή παρατήρηση συνδυάστηκε με την βιολογία και κατανοήθηκε πως λειτουργούν οι εφαρμογές αυτές ώστε να προσφέρουν ανακούφιση. Η κατανόηση αυτή βοήθησε στην συνέχεια στην βελτίωση αλλά και δημιουργία νέων εφαρμογών. Σήμερα πάνω σ'ένα επιστημονικό υπόβαθρο και χωρίς να απομακρύνεται από την αρχή της παρατήρησης εξελίσεται όλο και περισσότερο το επάγγελμα της φυσικοθεραπείας.
Η εφαρμογή της φυσικοθεραπειας σε διαφορετικές ομάδες ασθενών δημιούργησε αναπόφευκτα και τη δημιουργία πολλών διαφορετικών επιστημονικών πεδίών εντός του επαγγέλματος. Σε αυτό το blog θα δούμε ποια είναι αυτά και ποιους ασθενείς αφορούν.
Πριν αναλύσουμε ωστόσο τα πεδία αυτά να αναφέρουμε πως όλοι οι φυσικοθεραπευτές εκπαυδευόμαστε ώστε να μπορούμε να αναλάβουμε διαφορετικές κατηγορίες ασθενών. Ωστόσο, προσωπικά κάθε φυσικοθεραπευτής μπορεί να αναπτύξει περαιτέρω ενδιαφέρον και γνώσεις γύρω από συγκεκριμένα επιστημονικά πεδία.
Μυοσκελετική φυσικοθεραπεία
Ασχολείται με συμπτώματα όπως:
πόνος,
μειωμένο εύρος κίνησης/ απώλεια λειτουργίας,
οίδημα,
αδυναμία,
πιάσιμο,
αστάθεια,
μουδιάσμα στα άκρα κλπ
Αφορά:
οστά,
ρθρώσεις,
συνδέσμους,
τένοντες,
άλλα μαλακά μόρια,
νεύρα,
μεσοσπονδύλιους δίσκους κα

Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει κινητοποιήσεις των αρθρώσεων και μαλακών μοριών, μάλαξη, διατάσεις, θεραπευτικές ασκήσεις, ηλεκτροθεραπεία, συμβουλευτική στη διαχείριση του πόνου, ζεστά ή κρύα επιθέματα αλλά και άλλα μέσα.
Μυοσκελετικές παθήσεις μπορεί να προκύψουν μετά από τραυματισμό, καταπόνηση, επαναλαμβανόμενες κινήσεις, απότομες κινήσεις, αφορούν εκφυλίσεις των ιστών και μπορούν να είναι μικρής διάρκειας ή να αφορούν μακροχρόνιες καταστάσεις.
Η λίστα είναι μεγάλη και ενδεικτικά μόνο αναφέρονται παραδείγματα μυοσκελετικών παθήσεων όπως σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα, αρθρίτιδα (όλων των τύπων), παθήσεις της σπονδυλικής στήλης (σπονδυλολίσθηση, κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου κα), ρήξη μηνίσκων, τενοντίτιδα και πολλές άλλες.
Η φυσικοθεραπεύτρια μέσω της θεραπείας στοχεύει στην βελτιστοποίηση της επουλωτικής διαδικασίας και της επιτάχυνσης αυτής, στην αύξηση της δύναμης, την αποκατάσταση της φυσιολογικής κίνησης, τη μείωση του πόνου, του πρηξίματος και της φλεγμονής μεταξύ άλλων.

Η θεραπεία είναι εξατομικευμένη και προσαρμοσμένη στις ανάγκες του κάθε ασθενή όπως τα επίπεδα του πόνου του, οι λειτουργικές αδυναμίες του κλπ.
Η συχνότητα αλλά και η διάρκεια της θεραπείας εξαρτάται από τις ανάγκες του ασθενή, το στάδιο της κατάστασής του, την αντοχή του. Κάποιες φορές μπορεί να είναι καθημερινή, άλλες 2 φορές την εβομάδα ή 3, να αλλάζει προοδευτικά όσο υποχωρούν τα συμπτώματα ή σε κάποια έξαρση να χρειάζεται πιο τακτικά. Εμπιστευτείτε την φυσικοθεραπεύτρια σας και κουβεντιάστε μαζί της τις απορίες και ανησυχίες σας!
Comments